Integrity officer: ”En nödvändighet att jobba nära spelarna”
BK Häcken är en av alla 32 klubbar som under våren utsett en Integrity officer i klubben. Valen föll på den före detta spelare Martin Ericsson som nu är assisterande sportchef i klubben.
– Den här rollen är ett verktyg för att kunna jobba mer aktivt inom klubben, säger Martin Ericsson.
Rollen Integrity officer är ny för året och ännu pågår utbildning av de 32 personer som utsetts till rollen i sina respektive klubbar. I de allra flesta fallen är det sportchefen det handlar om, som har fått ett extra ansvar.
En prioriterad del för hela den svenska elitfotbollen och huvudpartnern Unibet är att utbilda i spelansvar och anti matchfixning. En Integrity officer kan vara örat mot rälsen i sin klubb och fiska upp signaler när något inte är som det ska eller när någon inte mår bra. Martin Ericsson har jobbat nära BK Häckens spelartrupp en längre tid och blev därför naturligt vald till Integrity officer.
– Jag har jobbat med den här typen av frågor sedan innan och jag vill också tro att jag har spelarminnet färsk i åtanke eftersom det inte var så länge sedan jag avslutade min aktiva karriär. Det är en nödvändighet att jobba nära spelarna, menar Martin Ericsson, assisterande sportchef i BK Häcken.
Matchfixning anses vara ett eskalerande problem i fotbollsvärlden men det finns även andra anledningar till att en spelare väljer att öppna upp sig.
– Allt runt fotbollen uppmärksammas mycket mer idag än vad det gjorde under min karriär. Vi har talat mycket om psykisk ohälsa i BK Häcken. De flesta spelarna är till exempel aktiva på sociala medier där de är sina egna varumärken. Då måste man ta hand om det ansvaret både för sig själv och klubben samt även ligan och alla partners. Det är mer aktuellt än någonsin, menar Martin Ericsson.
Hos Svensk Elitfotboll finns en dedikerad resurs som jobbar med ligaintegritet och som fungerar som kontaktperson för klubbarnas Integrity officers. Varje Integrity officer kan kontakta SEF för samtal runt spelansvar och matchfixning men har också möjlighet att lyfta frågor runt psykisk ohälsa i spelartruppen.
– Det är bra att det finns ett centralt stöd från ligan kring mående av spelarna och individerna, att inte allt handlar om laget, säger Martin Ericsson.
Varje elitförening har via sin Integrity officer ansvar för att kontinuerligt jobba med integritet i sin klubb. Däribland också upplysa om spelansvar.
– Den här rollen är ett verktyg för att kunna jobba mer aktivt inom klubben. Arbetet blir mer implementerat på riktigt. Det är något annat än att man ska utbilda sig en gång på året och inget mer. Det är bara bra att vi snappar upp det som går och att klubben kan vända sig till ligan för att få hjälp om det behövs, anser Martin Ericcson.
Det är hela Svensk Elitfotboll tillsammans med klubbarna som har insett vikten att den här rollen finns. Elitfotbollens huvudpartner Unibet backar upp, bland annat med finansiering.
– Det är positivt att Unibet som central partner tar tag i det här och står bakom arbetet, att det blir lite tryck och att det skapas medel så att alla klubbar kan jobba med det här, säger Martin Ericsson.
Mer information om alla klubbars Integrity officers kommer under våren/sommaren.
Foto: bildbyrån