Vem som var Allsvenskans första maskot är inte helt enkelt att slå fast. Däremot kan vi konstatera att elitklubbarnas arenor genom åren har agerat hemvister åt ett ordentligt antal överdimensionerade gosedjur.
I januari 2008 riktades idrotts-Sveriges gemensamma blickar mot Sundsvall, där det lokala basketlaget Dragons hade fått nöjet att välkomna inte bara en utan två amerikanska superstjärnor till matchen mot Akropol: Scottie Pippen var den ene, Chicago Bulls maskot “Benny the Bull” den andre.
I sin arsenal hade Benny the Bull på den tiden “låtsasbazookas, stora fläktar, enhjulingar, trampetter och en massa annat”, som Sportbladet rapporterade inför besöket.
Någon liknande hajp har de allsvenska maskotarna sällan framkallat, även om det funnits mer eller mindre goda försök. År 2005 sjösatte exempelvis Aftonbladet en reklamfilm där två herrar, positionerade i ett speakerbås med utsikt över en fotbollsplan, fick gissa vem som gömde sig under djurgårdsmaskoten “Järnkaninens” mask.
Sören Larsen slängdes fram som ett rimligt alternativ, men när en straff sattes med klanderfri vänsterfotsprecision så var det uppenbara svaret Fredrik Stenman. Kameran zoomade in och visade hur han log belåtet med maskothuvudet under armen.
Spola fram till 2019, när fyrkampen mellan Östersunds FK:s fjäderklädda lyckobringare “Fejen” och GIF Sundsvalls jätte “Giffen” lades upp på Youtube. Armhävningar, snabbhet, pricksäkerhet och längdhopp var grenarna som avhandlades, och det som i början verkade vara en prestigefull och smått infekterad batalj slutade i kramkalas och “due-due”-utgång.
Att reda ut var och när maskotarna började dyka upp inom svensk fotboll är svårt, men de första aktuella fotona från Bildbyråns arkiv är daterade till 1990-talets mitt, när en blåröd gycklare underhöll massorna vid en hemmamatch för Helsingborgs IF.
Därefter har maskotarna dykt upp med jämna mellanrum, och 2024 är det fler allsvenska klubbar som har kramgoa representanter än de som inte har det.
I AIK syns “Gnagis” med jämna mellanrum, IFK Göteborg har sin “Leo” och hos Djurgården härjar fortfarande Järnkaninen, även om det sannolikt inte är Fredrik Stenman som gömmer sig under dräkten nuförtiden. Men vem vet egentligen?
Den underliggande identiteten på de flesta maskotarna är ju och förblir hemlig, även om det finns undantag där också. Ta bara IFK Värnamos “Kajsa ko”, framtagen som en blinkning till den numera klassiska Hammarbyramsan “Alla har en ko i Värnamo”. Där är nämligen Eva, till vardags chef på det lokala Swedbank-kontoret, en av dem som dragit på sig dräkten.
– När det var dags för Hammarby att komma till Värnamo och spela hade vi lite festligheter på stan innan matchen. Det var då Kajsa ko gjorde entré för första gången och med mig i dräkten. Det var väldigt kul men aningen varmt där inne vill jag lova. Numera är det flera som byts om med att vara maskot, har hon berättat för Värnamo Nyheter.
Till de mer spektakulära maskotskapelserna finns förstås ovan nämnde Giffen – som har en egen, detaljerad och faktuellt oklar bakgrundshistoria – samt Degerfors drake Lava, en rookie i sammanhanget eftersom hen tillkom under klubbens senaste allsvenska säsong.
För de som längtar efter ännu mer maxade maskotupplevelser i högstadivisionen så finns det klubbar som är värda att hålla en extra tumme för: “Gallo the Goat” i Umeå FC och Gefle IF:s “Galanto” (döpt efter kultliraren Jonas Lantto) sticker båda ut i mängden.
Vi får helt enkelt se om de en dag återfinns i Allsvenskan.
Några allsvenska maskotar från nu och förr:
AIK – Gnagis
Gnagis är en råtta som fått en egen klubb och Instagramsida hos AIK. Han har också en kvinnlig motsvarighet i Isa, som då och då flankerar honom i fotbollssammanhang.
Djurgården – Järnkaninen
En tvåtandad kanin med en kastrull på huvudet. Ja, det är de yttre attributen på Djurgårdens maskot, som bland annat försöker att få yngre att röra på sig mer och dessutom har fått en barnbok tillägnad sig. En riktig Stockholmskändis, med andra ord.
GIF Sundsvall – Giffen
År 2010 såg Giffen dagens ljus i fotbollssammanhang, även om han uppges vara betydligt äldre än så. Och nej, han är ingen rörlig vandrande bild, om någon nu trodde det, utan snarare ett slags blåfärgad jätte. På Facebook har Giffen över 1 300 vänner, vilket säger en del om hans popularitet i norr.
Helsingborgs IF – Rio-Nalle
“Rio-Kalle” representerade HIF under lejonparten av sin aktiva karriär, men är mest känd för sina fyra stora mästerskap mellan landslagets stolpar. “Rio-Nalle” är däremot klubbens maskot, en björn som kom till Olympia 2010 och enligt uppgift tillbringar tiden mellan matcherna i skogen. Nu vet ni det också.
Östersunds FK – Fejen
ÖFK:s supporterförening hetar Falkarna och givetvis är det också en sådan fågel som maskoten Fejen ska efterlikna, med en färgkombination på vingarna som för tankarna till den gamla tidens tyska landslagströjor. Viel Glück, Östersund!