Nyheter

Chevron
Ny film beskriver hur klubbarna arbetar med säkerheten

Ny film beskriver hur klubbarna arbetar med säkerheten

De senaste åren har över 2.5 miljoner åskådare varje säsong sett de 480 matcherna i Allsvenskan och Superettan på plats på arenorna, för att uppleva vår svenska elitfotboll på nära håll. För att kunna klara av att arrangera alla de här evenemangen och för att göra matcherna välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla krävs ett gediget säkerhetstänk. En ny film från Svensk Elitfotboll visar hur svenska elitklubbar jobbar med säkerheten på arenorna.

Arrangerande klubb är ansvarig för säkerheten på arenan och försöker tillsammans med supportrar, Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, polisen och funktionärer göra varje match till en fest.

Den nya videon visar hur säkerhetsarbetet ser ut men den allsvenska matchen Hammarby – BK Häcken från hösten 2018 som exempel.

https://youtube.com/watch?v=2buoYPhYq2g%22+frameborder%3D%220%22+allow%3D%22accelerometer%3B+autoplay%3B+encrypted-media%3B+gyroscope%3B+picture-in-picture%22+allowfullscreen%26gt%3B%26lt%3B

Säkerhetsarbetet är uppdelat på så sätt att ordningsstörningar och andra incidenter inne på arenan är klubbens ansvar. Brott hamnar på polis och åklagarens bord, samt ansvaret för ordningen före och efter match ute i staden. Självklart skall dock samverkan ske. Ett bra exempel är det som hände i Helsingborg när klubben blev degraderad och individer stormade innerplan. I efterspelet samarbetade polis, åklagare och föreningen på ett föredömligt sätt, och det blev en effekt i form av att samtliga individer identifierades, lagfördes och dömdes för brott mot ordningslagen. De åtalade individerna dömdes till både böter och tillträdesförbud, samt arrangörsavstängning.

Säkerhetsarbetet är en balansgång på vad klubben är bra på och vad andra är bra på, samt vilka lagliga rättigheter och skyldigheter respektive part har. För att ett arrangemang ska bli lyckat krävs ett väl utvecklat samarbete mellan en mängd olika aktörer. I samband med att en elitfotbollsmatch arrangeras av en klubb engageras ungefär mellan 100-1000 personer i arbetet runt hela arrangemanget. Bara klubbens egen personal vid ett storstadsderby kan uppgå till mellan 500-800 personer.

Arrangören ansvarar alltså för det ska råda god ordning och säkerhet inne på arenan och polisen ansvarar för ta hand om det som sker på staden. De tidigare så omdebatterade Poliskostnaderna härrör alltså i första hand för de insatser polisen gör ute på staden där folk är på väg till eller från matchen. Inte inne på arenan som många tror, det sköter och bekostar klubbarna.

Men, ibland kan inte fotbollen av olika anledningar ensamt agera i en grövre situation och då måste fotbollen få hjälp från samhällets övriga aktörer. På samma sätt som polisen skyddar yttrandefriheten från angrepp vid demonstrationer, så behöver fotbollen ibland skydd mot brottsligt agerande och angrepp vid fotbollsmatcher.

 

Skärmavbild-2019-04-24-kl.-10.33.27-1024x571

Händelser som kanske inte går att göra så mycket åt när de sker, går att följa upp med videor, vittnen, identifiering och avstängning. Samspel klubb, polis, åklagare och domstol måste fortsätta för att de individer som begår brott i samband med fotbollsmatcher åker fast. Kollektiva fördömanden är direkt kontraproduktiva då en absolut majoritet av alla matcher och alla supportrar är helt utan skuld eller problem.

Hur det går nu får framtiden utvisa. Den svenska elitfotbollen är fortfarande i UEFA:s och övriga Europas blickfång – ofta omnämnt som Best Practice.

Fotbollen tar ansvar – fotbollen agerar för att ta ännu större ansvar – och fotbollen kommer fortsätta med det. Publiken ramar in matcherna med folkfest efter folkfest, och fotbollen ÄR en spegel av hela Sverige av i dag. Fotbollen är till för folket.

Läs mer utförligt om säkerhetsarbetet här