Fåordig, samlad och inte särskilt fotbollsintresserad utanför planen – som förvandlad till en orädd vinnarskalle på den. Bo “Bosse” Larsson gjorde 546 matcher i den ljusblå tröjan, förde Malmö FF till sex SM-guld och fyra cuptitlar, vann den allsvenska skytteligan tre gånger och blev den första spelaren någonsin att tilldelas två guldbollar. För många himmelsblå supportrar kommer han att förbli den störste någonsin, och i den allsvenska historien står hans namn hugget i sten.
Det var nere på lekplatsen vid Rosenlundsvägen i Kirseberg, strax utanför Malmös innerstad, som Larsson började att sparka boll. När det sedan var dags för den årliga skolturneringen på Limhamnsfältets grusplaner, anordnad av Malmö FF, gick det inte att ta miste på talangen. Att han skulle komma att bli en av Malmös, och Sveriges, största fotbollsspelare genom tiderna var kanske för tidigt att veta, men att Bosse Larsson hade något värt att ta tillvara på var tydligt. Och så tog hans himmelsblå fotbollskarriär fart.
Larsson värvades till MFF och gjorde sitt första år i föreningen 1957, där han började som centerback. Några dagar efter att han fyllt 18 år så fick han chansen att presentera sig i A-laget, och det gjorde han med besked. I en vänskapsmatch mot brasilianska Flamengo fick han starta som vänsterinner och efter ynka 20 sekunder hade Bosse Larsson hittat nätet. Därefter var han ordinarie i startelvan. 1963, bara ett år efter sin A-lagsdebut, blev han allsvensk skyttekung – en prestation han skulle komma att upprepa ytterligare två gånger (1965 och 1970). Micke Sjöblom är en av författarna bakom boken “Bosse. En hyllning”, och håller inte igen när han beskriver Bosse som fotbollsspelare:
– Han var ett naturbarn när det kom till fotbollen, helt enkelt. Det var som att han inte behövde tänka på planen. Han kunde dessutom spela på alla positioner och det såg alltid så självklart ut, säger han.
Vidare berättar Sjöblom om hur Bosse Larssons förra lagkamrat, därtill medförfattare till boken, Staffan Tapper lyfte Bosses förmåga att vara bra på allt, omedelbart:
– Medan det tog Staffan och resten av laget en till två träningar för att få ordning på en specifik övning eller moment så förstod Bosse direkt vad han skulle göra och hur. Han hade fotbollen i sig från start.
Från Malmö till världen och tillbaka igen
Under sina tre första allsvenska säsonger snittade Bosse 1,2 mål per match och 1965 spelade han en viktig roll när MFF vann Allsvenskan för första gången på tolv år och Bosse sitt första SM-guld. Med det väckte han intresse även utanför Sveriges gränser och till säsongen 1966 valde han att prova lyckan utomlands då han värvades till VfB Stuttgart, som då var ett mittenlag i tyska Bundesliga. Under Bosses tre år i klubben blev tabellplaceringarna gradvis bättre och han hyllades som en av ligans bästa. Men hemlängtan var samtidigt stor. Trots gedigna försök från Stuttgarts sida att få honom att stanna så valde Bosse Larsson att ta med sin familj och flytta hem till Malmö. 1969 spelade han återigen allsvensk fotboll i himmelsblått.
Under 70-talet växte Malmö FF till en gigant i Allsvenskan med spelare som Staffan Tapper, Roy Andersson och Krister Kristensson. De himmelsblå tog två raka SM-guld både 1970-1971 samt 1974-1975. De vann fyra cuptitlar under åren 1973-1978 och Bosse Larssons roll som spelmotor, målgörare och ledare går inte att överskatta. 1979 tog sig MFF dessutom, under Bob Houghtons ledning, till Europacupfinal. En korsbandsskadad Larsson missade olyckligtvis matchen, som Malmö förlorade. Än idag finns det MFF:are som spekulerar kring vad som hade kunnat ske om han varit på planen.
En historisk vinnare
Den dåvarande regeln var att en spelare bara kunde tilldelas Guldbollen en gång under sin karriär, men vad gör man om man har en spelare som redan vunnit den en gång men utmärker sig på ett sådant sätt att det är omöjligt att ge den till någon annan? Jo, då ändrar man på regelboken. Bosse Larsson blev således den förste svenska spelaren någonsin att ta emot Guldbollen två gånger: 1965 och 1973.
– Bosse hade en speciell vinnarinstinkt. Han var en riktig tävlingshäst som tog det ganska lugnt utanför planen och inte gjorde mycket väsen av sig, men som så fort han klev på så fick han en helt annan energi. Där vissa spelare inte vågade sätta fram foten så kastade han sig in med huvudet före. Han var helt orädd i sitt spel men samtidigt enormt teknisk och spelintelligent, säger Micke Sjöblom om Larssons styrkor.
Utöver sin roll som ovärderlig kugge i MFF var han också given i landslaget. Som 20-årig debutant gjorde Larsson mål i sin första landskamp Han spelade totalt 70 matcher med landslaget och gjorde 17 mål under åren 1964-1978. Han fick vara med om tre VM-slutspel, med femteplatsen i VM 1974 i Västtyskland som höjdpunkt. En blågul prestation som satt sig på mångas näthinna är den iskalla straff han satte i en snödrabbad landskamp mot Österrike 1973 och som tog Sverige till VM året efter.
Himmelsblå ikon
Efter den korsbandsskada som han ådrog sig under kvartsfinalen i Europacupen 1979 tog han sig så småningom tillbaka till spel, men det blev bara sex matcher till i Malmö FF innan han valde att avrunda sin himmelsblå karriär. Därefter blev det en kort sejour i Trelleborgs FF och två korta perioder som tränare i Kirseberg och Sofielund innan han lämnade fotbollsvärlden.
Med det lämnade han offentligheten, och fram till pensionen blev det fokus på arbetet som maskinuthyrare på Skanska, familjen och regelbundna besök på Jägersro, nöjd med att ha lämnat rampljuset bakom sig. Bosse Larsson gick bort den 18 december 2023, 79 år gammal. I samband med hans bortgång öppnades Malmö Stadion upp för en ceremoni till Bosse Larssons ära, och Malmöbor och fotbollsälskare vallfärdade till stadion för att hedra och ta ett sista farväl av ikonen.
– Det går nog inte att sätta ord på hans betydelse för klubben och staden. Jag tror inte att det finns någon som är i närheten av att personifiera MFF på samma sätt som Bosse. Många yngre supportrar hyllar fortfarande Bosse Larsson som en av de största, utan att ens ha sett honom. Det säger väl en del om hur närvarande han fortfarande är idag och fortsatt kommer att vara i Malmö FF som klubb, säger Micke Sjöblom.