I 100 år har det svenska folket kunnat njuta av Allsvenskan. Men trots att kärnan i ligan är densamma, bestående av folkrörelser, passion och kärlek till sporten, har ligaupplägget varierat över åren. Slutspel, SM-status och norrlandsfönster – så har Allsvenskan förändrats sedan 1924.
Redan 1896 utsågs de första svenska mästarna i fotboll. Örgryte IS vann titeln efter 3-0 mot Idrottens Vänner på Skånska husarregementets fotbollsplan i Helsingborg. Inledningsvis korades de svenska mästarna genom en utslagsturnering i cupformat, det vill säga utan gruppspel och inte heller genom någon rak serie. ÖIS var den stora dominanten i svensk fotboll när 1800-tal blev 1900-tal. Redan 1909 säkrade man sitt tionde SM-guld. Vid flera tillfällen under de efterföljande åren gjordes det försök att införa seriespel. 1910 startades Svenska Serien på initiativ av Hugo Levin, Örgrytes ordförande. Svenska Serien pendlade mellan att bestå av sex och nio lag och flera av dagens allsvenska klubbar fanns med redan då. 1912 blev Svenska Fotbollförbundet ansvariga för ligan. Men trots ligasystemet var det fortfarande via ett separat utslagsformat som de svenska mästarna utsågs. 1917 upplöstes ligan på grund av höga resekostnader, men den återuppstod redan 1920 med tio lag. 1921 blev det inget seriespel överhuvudtaget och åren därpå, 1922/23 och 1923/24, spelades det istället en serie i öster och en i väster. Nu hade publiken börjat hitta till läktarna och drömmen om en nationell liga växte sig starkare. Den 13 januari 1924 röstade de inbjudna medlemmarna på Svenska fotbollförbundets kansli ja till instiftandet av en allsvensk serie.
På hösten 1924 inleddes den allra första allsvenska säsongen. Tolv klubbar var anmälda till spel. När serien summerades på våren 1925 var grönsvarta GAIS de första allsvenska segrarna. Men svenska mästare var man inte. Både 1924 och -25 utsågs vinnaren fortfarande genom en separat tävling med utslagsform. Mellan 1926 och 1930 korades ingen svensk mästare i fotboll, men när Allsvenskan fick SM-guldstatus 1931 återupptogs traditionen. GAIS vann även säsongen 1930/31 och fick då lyfta von Rosens pokal. De första lagen att få lämna Allsvenskan var Västerås IK och Hammarby. De ersattes till säsongen efter av IFK Uddevalla och IK City från Eskilstuna.
Namnet till trots så är det fel att påstå att hela Sverige var inbjudet till fotbollsfesten. Lag norr om Gästrikland fick fram till 1953/54 inte spela högre upp i seriesystemet än i division 3. När “norrlandsfönstret” öppnades blev GIF Sundsvall 1965 första lag från norra Sverige att spela i Allsvenskan. Sedan tidigare hade dock både Gefle IF, Sandvikens IF och Sandvikens AIK spelat i högsta serien, men alla tre kommer från Gästrikland.
Från 1924 fram till säsongen 1957/58 spelades Allsvenskan under höst-vår. Men i samband med att VM skulle spelas i Sverige, och efter många önskningar att anpassa upplägget till svenska väderförhållanden, beslutades att Allsvenskan skulle pågå från september 1957 till oktober 1958. Säsongen kallas för Maratonallsvenskan och spelades i 33 omgångar istället för det då normala 22. Den längsta allsvenska säsongen någonsin gjorde att säsongen 1959 inleddes på våren och så har det sett ut sedan dess.
När IFK Norrköping vann Allsvenskan 1962 blev man första lag efter ÖIS att ta tio titlar. Tolv år senare nådde Malmö FF samma antal. IFK Göteborg tog sitt tionde SM-guld 1984 och AIK gjorde detsamma 1998. Det sjätte laget som nått upp till tvåsiffrigt antal titlar är Djurgården som bärgade sitt tionde guld 2003.
1973 utökades serien från tolv till 14 lag och året efter blev engelsmannen Ronnie Powell den förste utlänningen som spelade i Allsvenskan. Powell gjorde fyra mål på 19 matcher för Gävleklubben Brynäs IF.
1982 gjordes nya förändringar och Allsvenskan fick ett helt nytt spelformat. Efter den vanliga säsongen spelades ett slutspel och vinnarna i slutspelet utsågs till svenska mästare. Vinnarna i grundserien var helt enkelt bara ”seriesegrare”, något decennier senare skulle leda till ett ordbråk om antalet stjärnor på Malmö FF:s matchtröjor.
Fler förändringar skedde i början på 1990-talet. Trepoängssystemet infördes för att främja offensiv fotboll och Allsvenskan krympte ytterligare. Antalet lag gick från tolv till tio där de sex bästa efter avslutad grundserie tog sig till Mästerskapsserien. Där möttes lagen internt och vinnarna korades till svenska mästare. De fyra sämst placerade i grundserien hamnade i Kvalsvenskan och fick kämpa mot de fyra seriesegrarna i division 1 om vilka som skulle spela i Allsvenskan året därpå. Mästerskapsserien och Kvalsvenskan blev dock kortvariga.
1993 återgick man till en rak serie. Den här gången med 14 lag. Först 2007 skedde nästa stora förändring när serien utökades med ytterligare två lag och dagens system sattes: 16 lag, en kvalplats och två nedflyttningsplatser.
Som första lag passerade Malmö FF 20 SM-guld 2017. Det innebär att skåningarna är ensamma om att få spela med två stjärnor på bröstet.
När IFK Värnamo gick upp i Allsvenskan till 2022 blev man det 67:e laget att spela i högsta serien sedan starten 1924.