Början på en svensk institution – så startades Allsvenskan
13 januari 2024
Idag är det 100 år sedan det beslutades om instiftandet av en nationell svensk fotbollsliga. Men fotbollen introducerades i Sverige långt innan dess. Hur föddes egentligen det som kommit att bli en institution inom svensk idrott?
Den engelska fotbollen utvecklades till en folkrörelse under 1800-talet och blev snabbt en populär sport på de brittiska öarna. På andra sidan Nordsjön skulle det dock dröja något längre innan genombrottet för den idrott som idag är inte bara Sveriges, utan också världens, största. I Sverige var nämligen andra idrotter och spel mer populära under samma tid, till exempel det gotländska bollspelet pärk, gymnastik och rodd.
Fotbollen tog sin resa genom Danmark innan den spreds till Sverige från England. Matcherna mellan Halmstads BK och danska Akademisk Boldklub från Köpenhamn, samt mellan Malmö Velocipedklubb och Köbenhavns Boldklub, markerade början på fotbollen i vårt land.
I Göteborg var det skotska textilarbetare på Svenska Gardinfabriken som introducerade sina svenska kollegor för fotboll, vilket resulterade i bildandet av Örgryte IS år 1887. Örgryte IS spelade den första dokumenterade fotbollsmatchen i Sverige mot Lyckans Soldater år 1892. I Stockholm startades AIK och Djurgårdens IF som de första fotbollsklubbarna år 1891. Svenska Idrottsförbundet grundades 1895 och började arrangera svenska mästerskapet i fotboll från 1896 där Örgryte IS blev de första mästarna.
De inledande åren av det svenska mästerskapet präglades av utslagsturneringar. Snart började dock idéer om att etablera en serie cirkulera, och det var affärsmannen C.L. Kornerup som tog steget att starta den första ligan, som drevs som ett privat initiativ. Den invigdes den 4 juli 1902 och avslutades med Djurgården som segrare efter sex matcher. Efter denna framgång dröjde det några år innan seriespelet återigen diskuterades. Först 1910 tog Svenska Serien form, drivet av göteborgaren Hugo Levin, ordförande för Örgryte. Redan då fanns IFK Göteborg, IFK Norrköping och AIK inkluderade i serien. År 1912 övertog Svenska Fotbollförbundet kontrollen över ligan, men trots detta gavs vinnaren av ligan inte titeln som svensk mästare. Det formella mästerskapet spelades fortfarande som cupturnering. 1917 upplöstes emellertid ligan, på grund av höga resekostnader, fram till 1920 då den återupplivades med tio deltagande lag. Publikintresset steg betydligt, och fotbollsklubbarna fokuserade allt mer på Svenska Serien medan de formella mästerskapen gradvis tappade i betydelse.
1923 initierades en arbetsgrupp med målet att skapa ett nationellt ligasystem. Vid det avgörande mötet, den 13 januari 1924 på Svenska Fotbollförbundets kansli på Skeppsbron 16 i Stockholm, röstade de inbjudna medlemmarna för instiftandet av en allsvensk serie.
Under Allsvenskan etablerades också Division II, som delades in i fyra avdelningar. De två bästa lagen från varje avdelning flyttades upp till Allsvenskan, medan de två sämsta lagen från Allsvenskan flyttades ner. Redan i den allra första upplagan hittar vi klubbar som IFK Norrköping, IFK Göteborg, AIK, Helsingborgs IF och Hammarby. Många stockholmare var besvikna över att Djurgården inte deltog, men detta var begripligt eftersom laget hade hamnat sist i östsvenskan året innan. Mindre begripligt var uteslutningen av Fässbergs IF från Mölndal. Trots att de nyligen hade vunnit det officiella svenska mästerskapet och nått högsta serien genom kvalspel mot Varbergs GIF fick de inte vara med. Förklaringarna byggde på såväl hemmaarenans dåliga skick som för dålig ekonomi. Istället gick platsen till Landskrona BoIS. En teori är dock att BoIS fick platsen av strategiska skäl eftersom Fässberg skulle ha varit det fjärde laget från Göteborgsregionen, och genom att inkludera Landskrona hoppades man skapa ett bredare intresse för Allsvenskan då Landskrona var en riktig publikmagnet inom svensk fotboll.
Söndagen den 3 augusti 1924 var det äntligen dags för allsvensk premiär. Evert Blomgren från IK Sleipner blev den första målskytten i Allsvenskan genom att göra mål borta mot IFK Eskilstuna i den 16:e minuten. Dock startade matchen en halvtimme tidigare än planerat, vilket ledde till att Rikard Larsson från Hammarby, som gjorde mål borta mot Örgryte IS i den elfte minuten, ibland felaktigt kallas för Allsvenskans förste målskytt.
När den första säsongen av Allsvenskan var avslutad stod GAIS som seriesegrare. Filip “Svarte-Filip” Johansson från IFK Göteborg blev skyttekung med sina 39 mål och innehar fortfarande rekordet för flest gjorda mål under en säsong.
Detta var starten på en hundraårig fotbollshistoria fylld av djup passion, stort engagemang och stark kärlek.