Nyheter

Chevron
Henrik Rydström är Månadens Tränare i september

Henrik Rydström är Månadens Tränare i september

Henrik Rydström vinner Månadens Tränare i Allsvenskan för andra gången efter Kalmar FF:s fina form i september.
– Det är skitroligt. Tränaryrket är ensamt, det är skönt när man tvivlar att känna att visst ja, man gör kanske några saker som är bra, säger Rydström om utmärkelsen.

Motivering: Kalmar FF hittade årets bästa månadsindelade form i september. Efter två inledande segrar blev man snuvade på en ny trepoängare efter en sen kvittering av AIK på Guldfågeln Arena. Imponerande nog reste sig Henrik Rydströms lag omgående och avslutade månaden med att rulla hem en 2–0-seger borta mot IFK Göteborg.

– Hela augusti och september har varit bra. Vi har kunnat balansera om laget lite, vi skapade inte så många målchanser i juli, kanske för att vi mötte bra lag, men det fick oss att fundera lite på hur vi kan bli mer offensivt balanserade och skapa fler lägen. Vi har inte släppt till så många lägen heller så det hänger ihop, säger Rydström om lagets form.

Utmärkelsen är Rydströms andra för året då han även vann Månadens Tränare i maj. Kalmar FF har de senaste säsongerna fått kvala sig kvar i Allsvenskan, men när åtta omgångar återstår är man en del av ett tydligt toppskikt i tabellen.

– Som spelare fick jag aldrig någon utmärkelse! Jag var mest överskattad och alla de sakerna. Det är andra spelare och tränare som röstar, det betyder mycket, säger Rydström.

– Jag har varit borta från Kalmar i två år men det har varit en ångestladdad tid för klubben, 2019 tog man 23 poäng och kvalade sig kvar, förra året 28 och kvalade sig kvar. Att nu kunna lyfta blicken är balsam för själen. Vi har gett oss en möjlighet att göra något väldigt stimulerande istället för att springa med ett jäkla ok på axlarna.

kalmar-rydstrom-mt

När Allsvenskan drar igång igen efter landslagsuppehållet ställs KFF borta mot ett annat formstarkt lag, Mjällby AIF. Trots den fina formen man var inne i innan uppehållet ser Rydström fördelar med ett matchavbrott i det här läget av säsongen.

– Vi är en tunn trupp och har inte kunnat växla lika mycket som andra lag. Det här breaket kommer lite nödvändigt så vi kan återhämta oss och sedan köra på igen. Vi vill kunna attackare ännu mer, säger Rydström.

De övriga nominerade till Månadens Tränare i september var Joakim Persson, Varbergs BoIS, och Rikard Norling, IFK Norrköping.

Priset på 10 000 kronor, från elitfotbollens huvudsponsor Unibet, kommer att skänkas till ett samhällsengagemang i klubben.

Månadens Tränare kommer att utses sju gånger per säsong. I juryn sitter samtliga 16 huvudtränare alternativt lagkaptener samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan spelas. Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna.

En totalsumma räknas sedan samman där media, lagkaptener och supportrar står för varsin tredjedel och en vinnare utses.

Juryn
Irma Helin (discovery+), Jens Fjällström (discovery+), Petra Svensson (discovery+), Alexander Axén (discovery+), Per Bohman (Sportbladet), Noa Bachner (Expressen), Daniel Kristoffersson (Expressen), Daniel Nannskog (SVT Sport), Olof Lundh (TV4), Martin Petersson (Fotbollskanalen), Richard Henriksson (Radiosporten), Johan Esk (DN), Patrick Ekwall (FotbollDirekt), Fredrik Jonsson (Hallandsposten), Henrik Skiöld (TT), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Lasse Hansson (Barometern), Christer Gustafson (Norrköpings Tidningar), Max Wiman (Sydsvenskan), Robert Laul (GP), Fredrik Carlsson (Nerikes Allehanda), Daniel Meisels (UNT), Simon Carlsson (Hallands Nyheter), Mattias Balkander (GP), Markus Wulcan (GT), Niclas Åkerström (Östersunds-Posten), Mattias Larsson (Kvällsposten), Jerry Nilsson (Blekinge Läns Tidning), Anders Bengtsson (Offside), Fredrik Narvelid (Karlskoga Tidning), Marcus Birro (Studio Allsvenskan), Oskar Månsson (Fotboll Sthlm), Svante Samuelsson (SEF), Anders Falk (Unibet)